niedziela, 9 lipca 2017

Puszysty sernik od Anety


Jeżeli jesteście nogą z serników, nigdy Wam nie wychodziły, czy są dla Was zbyt pracochłonne, a lubicie smak domowego serniczka, to wiedzcie, że ten przepis jest dla Was. Banalny, gotowy w 10 minut bez pieczenia oczywiście, ale jego smak może konkurować z ciocinymi sernikami z twarogu ręcznie robionego, 3 razy mielonego i z 12 jajek itd... Zresztą szkoda słów musicie go robić, jest to przepis must have tego sezonu!!


Składniki:

1 kg mielonego twarogu nie musi być najlepszej jakości
4 białe czekolady
4 jaja
2 łyżki śmietany
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
185 g kakaowych herbatników
125 g masła lub margaryny
3 foremki aluminiowe keksówki


Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Jaja, śmietanę, mąkę zmiksować, dodawać na  przemian po łyżce twarogu i rozpuszczonej czekolady. Masło rozpuścić w garnuszku, dodać rozkruszone herbatniki, dokładnie wymieszać i wyłożyć masą spody w blaszkach i wlać masę twarogową. W blaszkę 30x20 wlać wodę wstawić blaszki z ciastem i ewentualnie dolać wody do 1/2 wysokości blaszek. Piec w 160⁰C 70-80 minut do zrumienienia się sernika, wyłączyć piekarnik i studzić przy uchylonych drzwiczkach. Można polać polewą, lukrem, ale i bez tego zniknie.














2 komentarze: