niedziela, 30 lipca 2017

Królik duszony w cebuli


Królik w cebuli wyskoczył nam jak z kapelusza, a to dlatego, że można było kupić tuszkę królika w naszym niebieskim sklepie. Mięsko delikatne, prawie jak drobiowe, ale znacznie zdrowsze, bo królik w przeciwieństwie do kury byle czego nie zje.


Składniki:

1 tuszka z królika
2 cebule
5 ziaren ziela angielskiego
biały pieprz
½ szklanki buliony
sól
olej/smalec
¾ szklanki śmietany 22%


Pozbawione błon i żyłek mięso wytrzeć ściereczką obficie skropioną octem, oprószamy solą i białym pieprzem. Na spód naczynia wlać łyżkę oleju, rozłożyć porcje mięsa, wierzch polać olejem lub posmarować smalcem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Gdy mięso zacznie się rumienić posypać je pokrojoną w piórka cebulą, i podlać niewielką ilością bulionu. Dusić do miękkości, cebula powinna lekko się zrumienić. Pod koniec polać zahartowaną śmietaną i dusić jeszcze przez chwilę.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz