środa, 12 lipca 2017

Pasiak


Tęczowe ciasto, cudnie, radośnie wyglądające. Na poprawę humoru, na przyjęcie, na letni podwieczorek.  Niewiele składników, pracy, a efekt końcowy w pełni zadowalający. Tylko ostrzegamy ciasto dla cierpliwych ;))


Składniki: ( forma 22 x 22 cm ) 

1 galaretka żółta
1 galaretka pomarańczowa
1 galaretka zielona 
1 galaretka czerwona
1 galaretka niebieska
700 ml śmietanki kremówki
3 łyżki cukru pudru 
3 łyżeczki żelatyny

Każdą z galaretek rozpuścić w osobnej misce w 450 ml wrzącej wody, przestudzić.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie a jak napęcznieje podgrzewać do rozpuszczenia.
Rozpuszczoną żelatynę ale przestudzoną dodać do ubitej śmietanki.
Na dno foremki włożonej folię spożywczą wylać galaretkę ametystową, wstawić do lodówki do stężenia. 
Masę śmietankową podzielić na 5 równych części i na galaretkę ametystową wlać jedną część masy śmietankowej i włożyć do lodówki do stężenia.
Potem galaretka wiśniowa, lodówka, śmietanka, lodówka, galaretka pomarańczowa, lodówka, śmietanka, lodówka, galaretka jabłko - mięta, lodówka, śmietanka, lodówka, galaretka cytrynowa, lodówka i na końcu reszta śmietanki.
Do każdej warstwy masy śmietanowej wrzucić pestki granatu.
Pasiak powinien zostać w lodówce najlepiej na noc aby dobrze stężał. Na drugi dzień wyjąć deser razem z folią i odwrócić górą do dołu.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz