Kurki w śmietanie

Ponieważ w tym roku kurek w lasach jest pod dostatkiem, a jedynie te grzyby oprócz pieczarek umiemy rozpoznać, postanowiliśmy przygotować z nich letni obiad. Aromatyczne kurki w śmietanie z dowolnym dodatkiem skrobiowym i gotowe. 


Składniki:


1/2 kg kurek
1 cebula 
4 łyżki oleju 
1 łyżka masła
1 szklanka słodkiej śmietanki (18%)
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 
Pieprz

Kurki przebrać, umyć pod bieżącą wodą, odsączyć dokładnie. Duże grzyby przekroić na pół. Cebulę Obra c i pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, lekko posolić i cały czas mieszając smażyć na średnim ogniu, aż zacznie się szklić. Dodać kurki, posolić, wymieszać i smażyć na dużym ogniu często mieszając przez 8-10 minut, aż cały wytworzony płyn odparuje, a grzyby zaczną się lekko przypalać na brzegach. Do patelni dodać masło, wymieszać, trzymać kilka chwil na ogniu. Wlać śmietankę, doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Gotować tylko przez kilka chwil. Dodać natkę, doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Wymieszać. Podawać z ziemniakami lub makaronem.














Komentarze

Popularne posty