czwartek, 20 lipca 2017

Placki z kaszy gryczanej z sosem tzatzyki od Iwonki



Iwonka postawiła na światowy misz-masz. Placuszki tradycyjne polskie, z naszych regionalnych składników. Do tego grecki dip. I w ten sposób powstało danie międzynarodowe. Spróbujcie sami i oceńcie. A może zaproponujecie sos z innego zakątka świata?


Składniki:


200 g kaszy gryczanej
kostka białego sera tłustego
2 lub 3 jajka
garstka natki pietruszki
cebula
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
mąka pszenna
olej do smażenia

Sos tzatzyki:
1 zielony ogórek
3 ząbki czosnku
6 dużych łyżek jogurtu greckiego
2 łyżki majonezu
sól
pieprz


Kaszę ugotować w osolonej wodzie i ostudzić. Do kaszy dodać pokruszony ser, podsmażoną cebulę, przeciśnięty czosnek, jajka i całość dokładnie wyrobić. Masę doprawić solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki po czym dodawać po łyżce mąki aż do uzyskania konsystencji kiedy będziemy w stanie uformować placuszki, które nie rozpadną się w rękach. Placki smażyć na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron po czym nadmiar oleju odsączamy na ręcznikach papierowych. Jogurt grecki wymieszać z majonezem, wyciśniętym czosnkiem i startym na grubych oczkach ogórkiem. Doprawić sos solą i pieprzem. Placki podawać z sosem.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz