piątek, 14 lipca 2017

Letnia lazania z bobem


Bób to nieco zapomniana roślina strączkowa i nie gości w wielu domach. Próbujemy to zmienić. Przepis na to danie dostaliśmy od naszej zaprzyjaźnionej sorki Sylwii (zapraszamy oczywiście do niej http://malamanufakturazspkras.blogspot.com/) oczywiście wprowadziliśmy swoje małe zmiany bo nie bylibyśmy sobą. Ale gorąco polecamy poznajcie ten nowy, ciekawy smak.



Składniki:

12 płatów makaronu lasagne 
800 g bobu
2 ząbki czosnku
½ pęczka koperku
½ pęczka natki pietruszki
150 g salami
15 pomidorków koktajlowych
1 op. sera typu feta

Beszamel:
750 ml mleka
ok. 6 łyżek mąki
6 łyżek masła
3 gałązki natki pietruszki
1 cebula
1 ząbek czosnku
listek laurowy
ok. 80 g startego, żółtego sera
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
masło
bułka tarta

Bób ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem 2 ząbków czosnku. Jak będzie al dente, odcedzić i obrać. Pomidorki pokroić na cztery, fetę w mniejsze kawałki, salami w paski, a natkę pietruszki i koper bardzo drobno posiekać. 
Przygotować sos: mleko wraz z cebulą pokrojoną na grube kawałki, listkiem laurowym, gałązkami pietruszki i ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i gałką muszkatołową podgrzać i odstawić. W rondelku rozgrzać masło, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Stopniowo dodawać do zasmażki mleko, ciągle mieszając. Gotować chwilę aż zgęstnieje. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Na dnie układać surowy makaron, na to część sosu beszamelowego. Wyłożyć część bobu, salami, pomidorków i fety. Posypać ziołami startym serem. Układać kolejne warstwy makaronu, sosu, dodatków jak wyżej. Ostatnia warstwa powinna składać się z makaronu polanego sosem, posypanego serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni  na ok. 40 minut.



















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz