wtorek, 4 lipca 2017

Zapiekane naleśniki z warzywami i drobiem


Mało kto naleśników nie lubi, bo szybkie, bo smaczne, bo słodkie...ojoj nie tym razem. Tym razem przygotowaliśmy naleśniki z farszem warzywno-drobiowym, a czego w nim nie ma to już temat na rozprawkę. I ostry por, i słodkie marchewki, i delikatne pieczarki, i pyszny kurczak, i słodka kukurydza oczywiście w aromacie czosnku. Serwujemy je po zapieczeniu pod kołderką z sera żółtego. Smacznego!!


Składniki:

Ciasto naleśnikowe:
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju
2 jaja
szczypta soli
niepełna szklanka gorącej wody

Farsz :
2 duże cebule
1 duża por
2 duże marchwie 
70 dag pieczarek 
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
puszka kukurydzy
2 piersi z kurczaka
2 małe ząbki czosnku 
sól
pieprz
100 g żółtego sera 
oliwa

Sos czosnkowy:
2 łyżki majonezu
150 ml. śmietany 18%
2 ząbki czosnku
sól
pieprz

Z podanych składników sporządzić ciasto, dodając pod koniec gorącą wodę. Smażyć naleśniki na dużej patelni.
Marchew pokroić w nieduże słupki, podsmażyć na oliwie (marchew ma być na pół twardo). Pierś pokroić w dużą kostkę lub paski, obsmażyć na oliwie razem z czosnkiem. Cebulę pokroić w piórka , lekko podsmażyć na oliwie, dodać pieczarki pokrojone w grubą kostkę - dusić aż woda wyparuję , następnie dodać pokrojonego pora - dusić ok 7 min , dodać paprykę pokrojoną w kostkę - wszystko razem dusić przez kilka minut. Na sam koniec dodać kukurydzę i pierś z kurczaka (wcześniej usmażoną). Wszystko razem wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Farsz wyłożyć na pół naleśnika, zakryć drugą połówką lub zwijać jak naleśniki. Wyłożyć wszystko do naczynia żaroodpornego, posypać startym żółtym serem. Zapiekać ok 30 min w temp 180 stopni. Sporządzić sos wymieszać majonez ze śmietaną, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Ciepłe naleśniki z warzywami podawać z sosem czosnkowym.



















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz