wtorek, 18 lipca 2017

Chłodnik ogórkowy z ziemniakami



Chłodniki to zupy, które smakują tylko i wyłącznie latem ale tylko w gorące dni. Ponieważ dzisiejszy dzień się taki zapowiada, zatem szybciutko do dzieła i do lodówki a jak zgłodniejecie to tylko wystarczy wyjąć miseczki, nalać i gotowe. 



Składniki:


1 kg ogórków 
1 mała cebula 
750 ml zsiadłego mleka 
250 ml kefiru
1 łyżeczka soli
500 g młodych ziemniaków
koperek 
kilka łyżek płatków migdałowych
pieprz 


Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić i pozostawiam w temperaturze pokojowej, pokroić w niedużą kostkę. Ogórki obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Jednego ogórka pokroić w drobna kosteczkę odłożyć. Migdały zrumienić na suchej patelni. 
Do blendera włożyć obrane ogórki (można pokroić na mniejsze części), pozbawioną łupin cebulę i ząbki czosnku. Dopełnić jogurtem i kefirem, doprawić solą oraz pieprzem. Miksować do czasu, aż chłodnik staje się jedwabisty. Dodać pokrojony drobno koperek, wymieszać i schłodzić w lodówce.
Do miseczki lub talerza włożyć pokrojonego ogórka, ziemniaki i dopełnić chłodnikiem. Posypać płatkami migdałowymi. 













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz