Deser z jabłkami i bitą śmietaną
Kolejny deser z "Dnia deseru" w wykonaniu Edytki. Prawdziwie polski, bo z polskich jabłek i ze śmietanki od polskiej krasuli ;). Dorośli mogą jeść go jako deser, a dla najmłodszych może stanowić pełnowartościowy podwieczorek.
Składniki:
3 jabłka
1/2 łyżeczki cynamonu
3 łyżeczki cukru
250 ml śmietanki 30%
1 cukier waniliowy
6 herbatników
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Podsmażyć z cynamonem i cukrem. Przestudzić. Zimną śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier wanilinowy. Herbatniki pokruszyć. W pucharkach układać: jabłka – herbatniki – bita śmietana – jabłka – herbatniki – bita śmietana. Posypać startą czekoladą, orzechami lub cynamonem. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz