sobota, 22 lipca 2017

Napój arbuzowy z papryczką



Lato, słońce, upał...... Nadchodzimy z pomocą. Dosłownie kilka składników, które o tej porze roku są dostępne prawie w każdym warzywniaku czy supermarkecie i orzeźwiający napój mamy gotowy. Arbuzowa świeżość z papryczką, która nada nieco pikanterii i egzotyki. Przy tym niewiele kalorii bo jak wiecie arbuz w 90 % składa się z wody, i tego nam potrzeba.




Składniki:


4 szklanki pokrojonego w kostkę arbuza
1 szklanka wody
¼ szklanki soku z limonki
½ szklanki cukru
½ szklanki wody
1-2 ostre papryczki

Do rondelka wlać ½ szklanki wody, dodać cukier i papryczki przekrojone wzdłuż. Doprowadzić do wrzenia, stale mieszając. Zdjąć z ognia, ostudzić w naczyniu a następnie usunąć kawałki papryczek. 
Połączyć arbuza z wodą, sokiem z limonki i ¼ szklanki syropu z papryczek. Wszystko razem zblendować. Podawać z lodem i gałązką mięty.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz