poniedziałek, 17 lipca 2017

Czebureki



Czebureki - to tradycyjne danie regionalne Tatarów krymskich. Spożywa się je bez użycia sztućców. Jest to pieróg ze zwykłego ciasta (zrobionego z mąki, wody i soli), z nadzieniem z mięsa baraniego z ostrymi przyprawami, smażony w oleju. My prezentujemy ten przysmak w nieco spolszczonej wersji z mięsem wieprzowym. 


Składniki:


Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka oleju
0,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki soli
1 łyżka octu lub spirytusu
1 żółtko
około 1/3 szklanki gorącej wody

Farsz:
0,5 kg mielonej wieprzowiny
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
słodka papryka
2 łyżki zimnej wody
1 cebula
ewentualnie warzywa, pieczarki


Szklankę wody zagotować z solą, cukrem, olejem, zdjąć z palnika, jednym ruchem wsypać 1 szklankę maki, zamieszać, by wytworzyła się gęsta masa, ostudzić. Na stolnicę wysypać pozostałą mąkę, dodać ostudzoną masę, ocet lub spirytus, dodać żółtko, dolewając stopniowo gorącą wodę zagniatać elastyczne ciasto. Ciasto ma wchłonąć całą mąkę i ma łatwo odchodzić od ręki. Po wyrobieniu ciasto zawinąć w folię i przygotować farsz. Mięso wyrobić z posiekaną i zeszkloną cebulą, przyprawami, czosnkiem i wodą, na gładką masę. (można dodać ulubione warzywa).
Ciasto wałkować dość cienko na omączonej stolnicy, na grubość około 4 mm, wykrawać kółka wielkości talerzyka deserowego, nakładać na nie łyżkę farsz, zalepić lekko brzegi. Następnie brzegi pierożków naciskać widelcem zalepiając je dokładnie.
Smażyć na głębokim tłuszczu, do uzyskania złotego koloru. Odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Można podawać z różnymi dipami. 















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz