niedziela, 16 lipca 2017

Krem milky way


Słodki deser, a jednocześnie lekki jak mleczna chmurka. Zachwyci podniebienia wszystkich słodyczocholików za jakich niezmiennie się uważamy. Delikatny owocowy smak zwieńczony puszystą mleczną pianką to deser dla każdego. 


Składniki:

400 ml śmietanki kremówki
4 batoniki milky way
1 puszka brzoskwiń w syropie
galaretka brzoskwiniowa


Śmietanę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Batoniki pokruszyć i dodać do śmietany. Mieszankę podgrzewać do rozpuszczenia batoników (nie dopuścić do gotowania). Jeśli pozostaną jakieś nierozpuszczone kawałki, wystarczy przelać masę przez sitko. Odstawić do lodówki do porządnego schłodzenia (najlepiej na noc). Brzoskwinie odsączyć z syropu i zmiksować. Umieścić w garnuszku i dobrze podgrzać. Dodać 2 łyżki galaretki brzoskwiniowej (proszku) i dokładnie wymieszać. Odstawić do schłodzenia. Zimną śmietanę z batonami ubić na gęsty krem. Ułożyć warstwami w pucharku. Udekorować startą czekoladą. 












4 komentarze:

  1. Moje ulubione batoniki z dzieciństwa. Dobrze wiedzieć, że można z nich przyrządzić takie pyszne cuda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj można, można. Dumamy teraz jak zrobić z nich ciasto :))

      Usuń