poniedziałek, 24 lipca 2017

Krem z fasoli



Typowo męska zupa, dla drwali po ciężkiej pracy, chociaż i panie nią nie pogardzą. Grochówka w nieco innej wersji jako krem. Jest w niej groch, boczek, warzywa i kiełbasa czyli wszystko to co prawdziwa grochówka mieć powinna. Do zrobienia w domowych warunkach, bo w kuchni polowej raczej blendować było by trudno. 


Składniki:


0,5 kg fasoli
kawałek selera
5 ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
2 ząbki czosnku
300 g boczku
2 białe kiełbaski
sól
pieprz
papryka słodka
liść laurowy 
ziele angielskie


Groch opłukać i namoczyć najlepiej przez całą noc. Warzywa i ziemniaki umyć obrać i pokroić w kostkę. Do garnka wlać wodę wrzucić groch i warzywa. Dodać liść laurowy i ziele angielskie gotować na małym ogniu. Boczek pokroić w drobną kostkę, przysmażyć wraz z drobno pokrojoną cebulą. Dodać do gotującego się grochu. Następnie dodać przeciśnięty czosnek. Całość gotować do miękkości grochu. Pod koniec gotowania dodać przyprawy. Wyjąć liść laurowy i ziele angielskie. Całość zblendować na jednolitą masę. Kiełbasę pokroić w plasterki i przysmażyć. Zupę nalewać do miseczek i na wierzchu układać usmażoną kiełbasę. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz