Wafle z biszkoptami i czekoladą

Kto powiedział, że wafle to tylko takie przekładane: masa, wafel, masa, wafel. My tworzymy bardziej kreatywne wafelki i te są tego przykładem. Po ukrojeniu wyglądają jak pieczone ciasto i to  z tych trudniejszych. Zatem do dzieła, chwila racy a efekt imponujący.

Składniki:

200 ml mleka
200 g masła
160 g cukru
100 g wiórek kokosowych
2 łyżki kakao
300 g powideł śliwkowych
4 wafle tortowe
150 g podłużnych biszkoptów

Cukier wymieszać z kakao. Zagotować mleko z cukrem, kakao i kokosem. Gotować cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Wtedy zdjąć z palnika i wystudzić. Masło utrzeć za pomocą robota. Nie przerywając ubijania stopniowo dodawać wystudzoną masę kokosową.
Wafel ułożyć na desce, posmarować powidłami śliwkowymi, nałożyć drugi wafel i docisnąć. Rozsmarować na nim połowę masy kokosowej. Na masie rozłożyć równomiernie biszkopty. Przykryć pozostałą masą, wyrównać powierzchnię. Nałożyć wafel, lekko docisnąć. Posmarować powidłami śliwkowymi, przykryć ostatnim waflem. Na wierzchu ułożyć drugą deskę, wstawić do lodówki, po ostudzeniu pokroić w prostokąty lub romby. 












Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty