Ciasto bananowe dwukolorowe


Od dobrych ludzi dostaliśmy dużo bananów, więc przetwarzamy je na rozmaite słodkości. Dziś padło na dwukolorowe ciasto bananowe, al'a babka. Dość proste w wykonaniu, ale smak oczywiście obłędnie bananowy i czekoladowy. Takie słodkości uwielbiamy. 


Składniki:


60 g gorzkiej czekolady 
1 płaska łyżka ciemnego kakao bez cukru
60 g masła
3/4 szklanki cukru
3 duże dojrzałe banany
2 jajka
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 szklanki mąki 
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
szczypta soli

Masło roztopić w rondelku z grubym dnem. Przelać je do miski i odstawić. Do rondelka po maśle przełożyć połamaną czekoladę i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia. Mąkę wymieszać z sodą, cynamonem i solą. Banany rozgnieść widelcem lub rękoma na papkę. Dodać roztopione masło, cukier i dokładnie wymieszać łyżką. W drugiej misce jogurt wymieszać z jajkami na jednolitą masę. Dodać mąkę, wlać masę bananową i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką. Odlać około 1/3 ciasta i dodać do niego (do tej 1/3) roztopioną czekoladą i kakao, wymieszać łyżką. Jasne ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć ciemne ciasto, wyrównać. Parę razy przeciąć je nożem lub widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60-65 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia, posypać cukrem pudrem.










Komentarze

Popularne posty