Ciasto takie tam
Niech Was nazwa nie zmyli bo to ciasto wcale nie jest takie tam. Bardzo elegancko się prezentuje, doskonale smakuje. Może być deserem na niejednym wykwintnym przyjęciu mimo swojej nazwy.
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
200 g mąki
½ szkl cukru
½ łyżeczki sody
2 łyżki miodu.
Wkład bakaliowy:
4 jabłka
1 szkl cukru
100 g rodzynek
100 g orzechów włoskich
1 słoiczek wiśni lub dżem wiśniowy
Masa budyniowa:
2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru kryształu
1 opakowanie budyniu śmietankowego
2 łyżeczki mąki pszennej
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
250 g masła śmietankowego
Polewa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki śmietanki 30%
Rozkłócić widelcem jajka, dodać sodę, mąkę i resztę składników. Dokładnie wymieszać. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.
Jabłka obrać pokroić w drobną kostkę, zasypać cukrem i odstawić na godzinę. Po tym czasie jabłka lekko poddusić dodać rodzynki, posiekane orzechy i wiśnie lub dżem. Wymieszać.
W 1/2 szklance mleka wymieszać cukier, budyń, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka dodać wymieszaną masę i ugotować budyń. Ostudzić. Po tym czasie utrzeć masło i wymieszać z przestudzonym budyniem, zmiksować.
Biszkopt przekroić na pól, wyłożyć połowę masy budyniowej, na to wkład bakaliowy, następnie resztę masy i drugi biszkopt. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki i polać wierzch ciasta i posypać posiekanymi orzechami.
Komentarze
Prześlij komentarz