Blińczyki Wiktorii


Blińczyki to bliscy krewni blinów, potrawy pracochłonnej. Dlatego Wiktoria zaserwowała nam dzisiaj wersję mniej pracochłonną, łatwiejszą i szybszą. Smak zbliżony, pasuje do kawioru jak najbardziej, my nie szaleliśmy i podaliśmy je z sosem czosnkowym.


Składniki;

50 g drożdży
1 szklanka ciepłej wody
3 ugotowane ziemniaki
1 jajko
½ łyżeczki cukru
1 łyżeczki soli
1,5 – 2 szklanki mąki
1 łyżka spirytusu
olej do smażenia

Sos czosnkowy:
3 ząbki czosnku
½ łyżeczki ziół prowansalskich
2-3 łyżki majonezu


Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać do majonezu razem z ziołami prowansalskimi i dokładnie wymieszać. Odstawić aby smaki się przegryzły. 
Zimne, ugotowane i zmięte ziemniaki przełożyć do miski, dodać do nich jajko, i pół szklanki wody. Do reszty wody dodać drożdże i cukier, wymieszać i wlać do ziemniaków. Wszystko dokładnie wymieszać, następnie dodać mąkę i łyżkę spirytusu i ponownie wymieszać. Zostawić ciasto do wyrośnięcia. Po tym czasie kłaść łyżką okrągłe blińczyki na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor. Podawać z sosem czosnkowym.















Komentarze

Popularne posty