Racuszki na chłodniku litewskim


Chłodnik jak doskonale wiecie to rodzaj zupy na gorące dni. Nasz rodzimy OSM Krasnystaw ma w swojej ofercie gotowy chłodni litewski. Postanowiliśmy wykorzystać go nie tylko do bezpośredniego spożycia, ale do przygotowania racuszków. Był to strzał w dziesiątkę. Śliczny kolor i niepowtarzalny smak. Do tego łyżka gęstej śmietany i obiad gotowy. 


Składniki:

1 szklanka chłodnika litewskiego (250 ml)
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka roztopionego masła
1/2 łyżeczki soli 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia


Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać na jednolitą konsystencję. Następnie na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać porcje ciasta (1 łyżka stołowa na 1 placuszek).
Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu w wersji solo lub z ulubionymi dodatkami.












Komentarze

Popularne posty