Pikantny krem z pieczarek z pieczoną pietruszką i marchewką

Zupa dla amatorów zup kremowych. Pieczarki są bardzo fajnie wyczuwalne, ale niestety kolor też jest pieczarkowy czyli szarawy.. Nie jest to atut tej zupy. Jednak smak rekompensuje wygląd. Czasami tak bywa. Pieczone warzywa robią tutaj robotę, są niezwykle smakowite i ładnie wyglądają.

Składniki:

1 cebula biała
1 cebula czerwona
1 papryczka chilli
2 łyżki masła
2 łyżki brązowego cukru
3 ziemniaki
3 marchewki
3 pietruszki
1 litr bulionu jarzynowego
500 g pieczarek
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka estragonu
Sól i pieprz

Cebule obrać, pokroić w piórka, pieczarki pokroić w półplastry i wszystko udusić. Papryczkę chilli drobno posiekać, usuwają wcześniej pesteczki. Na dnie dużego garnka rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę wraz z papryczką. Kiedy lekko się zrumieni dodać cukier. Skarmelizować. W międzyczasie obrać ziemniaki, marchewki i pietruszki. Ziemniaki pokroić w kostkę. Marchewki i pietruszki w plasterki i dłuższe kawałki. Ziemniaki wrzucić do garnka z cebulą. Całość wymieszać, chwilę podsmażyć, a następnie zalać bulionem. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 15-20 minut. Pozostałe warzywa przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie skropić oliwą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego to temperatury 180 stopni i piec do zrumienia, przez ok. 10 minut. Kiedy ziemniaki w garnku będą miękkie, dodać połowę upieczonych warzyw, pieczarki i estragon. Wymieszać i zmiksować na gładki krem. W trakcie miksowania dodać śmietanę. Zupę doprawić solą i pieprzem, do smaku. Podawać z chipsami z marchewki i pietruszki.










Komentarze

Popularne posty