Pikantny krem z pieczarek z pieczoną pietruszką i marchewką
Składniki:
1 cebula biała
1 cebula czerwona
1 papryczka chilli
2 łyżki masła
2 łyżki brązowego cukru
3
ziemniaki
3 marchewki
3 pietruszki
1 litr bulionu jarzynowego
500 g pieczarek
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka estragonu
Sól i pieprz
Cebule obrać, pokroić w piórka, pieczarki pokroić w
półplastry i wszystko udusić. Papryczkę chilli drobno posiekać, usuwają
wcześniej pesteczki. Na dnie dużego garnka rozgrzać masło. Zeszklić na nim
cebulę wraz z papryczką. Kiedy lekko się zrumieni dodać cukier. Skarmelizować. W
międzyczasie obrać ziemniaki, marchewki i pietruszki. Ziemniaki pokroić w
kostkę. Marchewki i pietruszki w plasterki i dłuższe kawałki. Ziemniaki wrzucić
do garnka z cebulą. Całość wymieszać, chwilę podsmażyć, a następnie zalać
bulionem. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 15-20 minut. Pozostałe warzywa
przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie skropić oliwą. Wstawić
do piekarnika rozgrzanego to temperatury 180 stopni i piec do zrumienia, przez
ok. 10 minut. Kiedy ziemniaki w garnku będą miękkie, dodać połowę upieczonych
warzyw, pieczarki i estragon. Wymieszać i zmiksować na gładki krem. W trakcie
miksowania dodać śmietanę. Zupę doprawić solą i pieprzem, do smaku. Podawać z
chipsami z marchewki i pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz