Pikantny krem z pieczarek z pieczoną pietruszką i marchewką
Zupa dla amatorów zup kremowych. Pieczarki są bardzo fajnie wyczuwalne, ale niestety kolor też jest pieczarkowy czyli szarawy.. Nie jest to atut tej zupy. Jednak smak rekompensuje wygląd. Czasami tak bywa. Pieczone warzywa robią tutaj robotę, są niezwykle smakowite i ładnie wyglądają.
Składniki:
Składniki:
1 cebula biała
1 cebula czerwona
1 papryczka chilli
2 łyżki masła
2 łyżki brązowego cukru
3
ziemniaki
3 marchewki
3 pietruszki
1 litr bulionu jarzynowego
500 g pieczarek
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka estragonu
Sól i pieprz
Cebule obrać, pokroić w piórka, pieczarki pokroić w
półplastry i wszystko udusić. Papryczkę chilli drobno posiekać, usuwają
wcześniej pesteczki. Na dnie dużego garnka rozgrzać masło. Zeszklić na nim
cebulę wraz z papryczką. Kiedy lekko się zrumieni dodać cukier. Skarmelizować. W
międzyczasie obrać ziemniaki, marchewki i pietruszki. Ziemniaki pokroić w
kostkę. Marchewki i pietruszki w plasterki i dłuższe kawałki. Ziemniaki wrzucić
do garnka z cebulą. Całość wymieszać, chwilę podsmażyć, a następnie zalać
bulionem. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 15-20 minut. Pozostałe warzywa
przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie skropić oliwą. Wstawić
do piekarnika rozgrzanego to temperatury 180 stopni i piec do zrumienia, przez
ok. 10 minut. Kiedy ziemniaki w garnku będą miękkie, dodać połowę upieczonych
warzyw, pieczarki i estragon. Wymieszać i zmiksować na gładki krem. W trakcie
miksowania dodać śmietanę. Zupę doprawić solą i pieprzem, do smaku. Podawać z
chipsami z marchewki i pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz