Pańska skórka
Składniki:
2 białka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki wody
1 łyżka miodu
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka soku malinowego lub różanego
Do rondelka dodać cukier, miód i wodę, zamieszać i zostawić na małym gazie. Masa powinna mieć temperaturę ok. 160–170°C. Im twardszą pańską skórkę chcemy tym trzeba gotować troszkę dłużej.
W tym czasie ubić pianę na sztywno, a kiedy karmel osiągnie dobrą temperaturę, to dodać gorący cienką strużką do piany, cały czas ubijając. Mieszać tak długo, aż masa będzie gęsta.
Połowę masy przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą. A do drugiej połowy dodać sok malinowy i mieszać.
Przełożyć do formy i zostawić do wystudzenia, potem schować do lodówki na całą noc.
Komentarze
Prześlij komentarz