Fuczki - placki z kiszonej kapusty
Kapustę kiszoną można wykorzystać nie tylko do surówki, zupy, bigosu czy rożnych farszów. W rejonie Bieszczad wykorzystuje się ją również do przygotowywania racuszków nazywanych fuczki. Przygotowuje się je podobnie jak placki ziemniaczane tylko z kiszonej kapusty. Bardzo fajny, ciekawy smak. Doskonale komponują się z sosem czosnkowym lub mięsnym sosem.
Składniki:
500 g kiszonej kapusty
2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki mleka
2 jajka
po ok. 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, majeranku
olej do smażenia
Kapustę kiszoną dokładnie odcisnąć z soku i pokroić na mniejsze kawałki.
Do miski wsypać mąkę, dodać mleko, jajka, sól, pieprz, majeranek i wymieszać do połączenia składników. Następnie do ciasta dodać pokrojoną, kiszoną kapustę i wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać porcje ciasta. Placki smażyć na lekko złoty kolor po ok. 4 minuty z każdej strony. Usmażone placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Komentarze
Prześlij komentarz