Tartaletki z cytrynowym kremem

Dostaliśmy nowe foremki do tartaletek, więc żal było ich szybko nie wykorzystać i czegoś w nich nie upiec. Spód z kruchego ciasta, a wnętrze mmm pycha. Lekko kwaskowate, kremowe normalnie niebo w gębie. Super w naszych tartaletkach jest to że nie są bardzo słodkie. Chyba że ktoś uwielbia słodycz ponad wszystko to proponujemy wypełnić je masą kajmakową.

Składniki:

Ciasto kruche:
250 g mąki
100 g zimnego masła
100 g cukru pudru
1 szczypta soli
2 jajka

Krem:
1 cytryna
2 limonki
2 jajka
2 żółtka
180 g cukru
80 g roztopionego masła
1 łyżeczka żelatyny
4 łyżki gorącej wody

Do dekoracji:
biała czekolada

Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko razem zagnieść na jednolitą masę. Następnie owinąć je folią i włożyć do lodówki do schłodzenia na ok. 1h. Foremki do tartaletek o śr. 6 cm wysmarować masłem. Po tym czasie rozwałkować cienko ciasto (w czasie wałkowania podsypać lekko mąką, aby ciasto się nie przyklejało). Z ciasta wycinać kołka nieco większe, niż średnica foremek i dokładnie wylepiać nim foremki. Gdy wszystkie foremki z ciastem są gotowe wstawić je jeszcze na ok. 10-15 min do lodówki. Piec w temperaturze 180 stopni na lekko złoty kolor.
Sok z limonki i cytryny, skórkę z cytryny, cukier, roztrzepane jajka i żółtka oraz roztopione masło umieścić w misce (metalowej lub żaroodpornej) i ustawić nad parą wodną na średniej mocy palnika. Stale mieszając doprowadź całość do zgęstnienia (nie gotować zbyt długo, gdyż krem zacznie się ścinać / ważne, aby miał żelową konsystencję). Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, wymieszać z 2-3 łyżkami ciepłego kremu cytrynowego, a następnie dodaj do pozostałej części kremu i dokładnie wymieszać. Wypełnić kremem tartaletki i wstaw do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekorować posiekaną na drobne kawałki białą czekoladą.














Komentarze

Popularne posty