Sałatka z grillowanym bakłażanem i sosem z tahini
Kolorowa, smaczna sałatka z typowo jesiennych warzyw. Doskonałą kompozycję smaku grillowanych warzyw dopełnia nieco orientalny jogurtowy sos z pastą tahini. Dla niewtajemniczonych tahini to nic innego jak pasta z prażonego sezamu.
Składniki:
1 bakłażan
3 kolorowe papryki
sałata
1 pęczek szczypiorku
1 czerwona cebula
sól
pieprz
czosnek granulowany
2 ząbki czosnku
3 łyżki tahini
5 łyżek soku z cytryny
2 łyżki oliwy
Bakłażana pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Dobrze posolić i pozostawić aż puści sok. Po tym czasie, plastry bakłażana opłukać pod bieżącą wodą. Następnie posmarować oliwą i posypać pieprzem i czosnkiem granulowanym. Paprykę pokroić w większe części i również nasmarować oliwą i przyprawić. Bakłażana i paprykę grillować.
Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka, szczypiorek drobno posiekać.
Jogurt wymieszać z tahini, sokiem z cytryny, przeciśniętym czosnkiem.
Grillowane warzywa pokroić w kostkę i wymieszać z porwana sałatą, cebulą i posiekanym szczypiorkiem. Podawać z sosem z tahini.
Komentarze
Prześlij komentarz