Surówka z pora z kiszonym ogórkiem
Pora na pora, tym razem w surówce. Warzywo to ostre, piekące, ale w postaci surówki pasuje do mdłego drugiego. Prosty przepis plus proste składniki zachęcają do wypróbowania tego dodatku do dań głównych.
Składniki:
2 średnie pory
3 kiszone ogórki
2 ząbki czosnku
½ pęczka szczypiorku
Sos:
3 łyżki ketchupu
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
szczypta cukru
Przeprowadzić obróbkę wstępna porów. Odciąć zielona część, a białą pokroić w półtalarki. Kiszone ogórki pokroić w drobna kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, szczypiorek posiekać. Przełożyć warzywa do salaterki i wymieszać. Ketchup wymieszać z jogurtem, doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i odrobiną cukru, dodać do warzyw i wymieszać.
Komentarze
Prześlij komentarz