Żuchel - Kartoflanka - Gulasz
Żuchel to potrawa kuchni kaszubskiej. W niektórych źródłach doczytaliśmy, że jest podawany jako zupa tzw. sycąca kartoflanka. W innych sugerowano, że ma to być gesty gulasz. My zrobiliśmy tę potrawę w tej drugiej wersji, która doskonale komponuje się z domowym chlebkiem.... ale to już w zupełnie innym poście.
Składniki:
2 l wody
0,5 kg mięsa wieprzowego
1 kg ziemniaków
włoszczyzna
1 papryka
200 g pieczarek
1 cebula,
łyżka smalcu,
sól
pieprz
Mięso pokroić w kostkę i razem z włoszczyzną ugotować, gdy będzie miękkie dodać pokrojone ziemniaki. Pieczarki umyć, pokroić i podsmażyć na odrobinie oleju dodać do garnka, razem z pokrojoną papryką. Posiekaną cebulkę usmażyć również dodać. Wszystko razem gotować do miękkości. Doprawić do smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz