wtorek, 14 listopada 2017

Zupa z wędzonym kurczakiem i ryżem



Dawno u nas nie było nowych zup, śpieszymy to nadrobić. Delikatna w smaku i aromacie z dodatkiem ryżu posmakuje wielu z Was. Należy pamiętać by przy gotowaniu tej zupy nie przesadzić z solą, bo kurczak wędzony ma jej sporo. próbowaliśmy również tej zupy w wersji z wędzonym boczkiem z powodu braków w sklepie. Jednak to już nie to samo, jednak drób w tym przypadku to strzał w dziesiątkę. 



Składniki:

600 g wędzonego kurczaka
1 szkl ryżu
200 g pieczarek
marchew
seler
cebula
natka pietruszki
1 łyżka masła
bulion
szczypta imbiru
sól
pieprz
śmietana opcjonalne


Mięso oddzielić od kości i posiekać. Pieczarki, cebulę, seler, marchew po obróbce wstępnej pokroić na małe plasterki i podsmażyć na maśle. Dodać ryż i smażyć ok. 5 minut. Zalać ok. 4-5 szklankami bulionu i gotować pod przykryciem Az ryż będzie miękki. Dodać kawałki kurczaka, imbir i posiekana natkę pietruszki. Doprawić do smaku, gotować jeszcze ok. 10 minut. Można delikatnie zaprawić śmietaną.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz