Pałki z kurczaka z mlekiem kokosowym

Kurczaków Ci u nas dostatek, dzisiaj też polecieliśmy tym niezwykle popularnym rodzajem mięsa w naszej kuchni. Wyszedł bosski, bo tyle pysznych składników w sosie dawno nie dodawaliśmy, dzisiaj postanowiliśmy zaszaleć. Polecamy i Wam odrobinę szaleństwa, żeby odczarować tego zwykłego kurczaka.

Składniki:

10 szt pałek z kurczaka
5 łyżek oleju
4 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 czerwona papryka
1 mała ostra papryczka
1 puszka krojonych pomidorów
100 ml bulionu drobiowego
1 garść świeżej bazylii
natka pietruszki
1 mała puszka mleka kokosowego
imbir
150 g śmietankowego serka topionego
sól
pieprz


Kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć solą i pieprzem. Na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć po kilka minut z każdej strony, przełożyć na talerz. Następnie na patelnię w której smażyliśmy kurczaka, dolać olej, obniżyć temperaturę, wrzucić posiekaną cebulę, rozgniecione ząbki czosnku, zeszklić. Do cebuli wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę, chwile podsmażyć, dodać pomidory wraz z zalewą, bulion, posiekaną natkę, bazylię i imbir. Serek pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do całości, dusić do momentu rozpuszczenia serka (cały czas mieszając), lekko ostudzić.
Całość zmiksować z dodatkiem mleka kokosowego na gładko. Na dno naczynia wylać sos, układać  mięso i zalać pozostałym sosem.
Naczynie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C (środkowy poziom), piec 35-40 min. Podawać z posiekaną natką pietruszki i bazylią.













Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty