Migdałowe ciasto z jabłkami i konfiturą


Jabłka i migdały to strzał w dziesiątkę!! Bardzo lubimy, a wręcz ubóstwiamy to pyszne zestawienie i dlatego Wam je polecamy. A polskich jabłek w naszej kuchni nigdy nie za wiele i tego się trzymajmy, wszak to nasz narodowy owoc.


Składniki:

Ciasto:
400 g jabłek
120 g migdałów mielonych
150 g masła
4 jajka 
140 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
240 g mąki 
8 g proszku do pieczenia

Krucha posypka z płatków:
40 g masła
110 g cukru trzcinowego
30 g śmietanki 12%
90 g płatków kukurydzianych
180 g konfitury truskawkowej


Jabłka umyć obrać i pokroić w plastry grubości 0,5 cm.  Masło rozpuścić w rondelku, następnie odstawić  je do wystygnięcia. Jajka ubijać za pomocą miksera na sztywną, puszystą masę, podczas ubijania stopniowo dodawać cukier oraz cukier wanilinowy. Następnie wolnym strumieniem dodawać  wystudzone masło do ubijającej się masy (pół łyżeczki roztopionego masła pozostawić do posmarowania tortownicy), po chwili wyłączyć mikser. Mąkę przesiać  przez sito do miski z ubitymi jajkami, dodać proszek do pieczenia i zmielone migdały. Masę jajową połączyć z suchymi składnikami i delikatnie wymieszać.
Tak przygotowaną masę przełożyć do okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm, posmarowanej uprzednio rozpuszczonym masłem, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie na cieście ułożyć plasterki jabłek w kształcie wachlarza i wstawić formę na 40 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Do małego garnka lub na patelnię wrzucić masło, cukier trzcinowy, dolać śmietankę. Całość zagotować. Zdjąć garnek z kuchenki i dodać płatki kukurydziane, dokładnie wymieszać i odstawić  do wystygnięcia. Na wypieczone ciasto między jabłkami za pomocą worka cukierniczego wycisnąć konfiturę truskawkową. Całość posypujemy kruchą posypką z płatków. Ciasto ponownie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 20 minut.


















Komentarze

Popularne posty