Zupa pomidorowa z soczewicą
Zupa pomidorowa to najbardziej znana zupa w polskich domach zaraz po rosole. Postanowiliśmy ją nieco unowocześnić i wzbogacić o kilka innych składników niż tradycyjnie. Wyszedł nam pyszny misz-masz, spróbujcie zresztą sami.
Składniki:
1 puszka pomidorów krojonych
1 por
5 ząbków czosnku
2 szklanki bulionu
bazylia
oregano
gałka muszkatołowa
pieprz
sól
chili
kurkuma
1 czerwona cebula
1 puszka soczewicy (soczewicę z puszki można zastąpić normalną ugotowana soczewicą)
oliwa
1 łyżka koncentratu pomidorowego
50 ml śmietanki 30%
Cebule pokroić w piórka, podsmażyć na oliwie, dodać soczewicę. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dusić na wolnym ogniu przez około 5 minut, odstawić. Pora pokroić w cienkie półplasterki, czosnek przecisnąć prze praskę. W garnku rozgrzać olej wrzucić pora i czosnek. Warzywa podsmażać około 5 minut, po czym dodać przyprawy. Całość wymieszać, doprawić ewentualnie solą. Tak przygotowane pory smażyć jeszcze około 10 minut. Można dodać kilka łyżek wody. Następnie do garnka wlać pomidory wraz zalewą , bulion i koncentrat pomidorowy. Zupę gotować jeszcze 10 minut. Na dno talerza układać duszona soczewicę zalać zupą i dodać odrobinę śmietanki.
Komentarze
Prześlij komentarz