Ciasto nesquik


Kulki czekoladowe można zjeść banalnie z mlekiem na śniadanie, albo jeszcze lepiej wprost z opakowania do buzi. Ale można też je wykorzystać do wykonania ciasta. Stanowią swoista warstwę w czekoladowym cieście, przekładanym lekkim kremem śmietanowym. Dla nas bomba, nie tylko kaloryczna ☺


Składniki:

Ciasto:
180 g mąki
150 g masła
300 g cukru
80 g kakao
4 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
300 g serka mascarpone
150 ml śmietanki 30%
120 g białej czekolady

Polewa:
3 łyżki mleka 
3 łyżki kakao
100 g masła 
3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
50 g czekolady mlecznej 
100 g nesquika



Do garnka włożyć masło, cukier i kakao, podgrzewać do momentu rozpuszczenia na wolnym ogniu, lekko ostudzić. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i roztrzepane jajka – wszystko razem dokładnie wymieszać. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 35 min w temperaturze 190⁰C, wyjąć, wystudzić, przeciąć na dwa blaty. 
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Bardzo zimną śmietankę ubić na puch, następnie dodać mascarpone i schłodzoną białą czekoladę – wszystko razem dokładnie wymieszać.
W rondelku podgrzewać mleko, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Wrzucić posiekane masło, mieszać do rozpuszczenia, zdjąć z ognia, a następnie dodać przesiane kakao – wszystko razem dokładnie, energicznie wymieszać.
Na spodzie tortownicy ułożyć czekoladowy blat, pokryć go 3/4 części śmietankowego kremu. Posypać garstką posiekanych kuleczek nesquik i przykryć drugim blatem. Górę posmarować resztą kremu wstawić  na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu oblać gorącą polewą i posypać kuleczkami nesquik wymieszanymi z posiekaną mleczną czekoladą. Odstawić na ok. 30 minut.













Komentarze

Popularne posty