niedziela, 12 listopada 2017

Ciasto a'la piernik z jabłakmi


To ciacho wykonuje się prawie jak muffinki... hymm, nic nie stoi na przeszkodzie zrobić go w formie do muffinek, musimy koniecznie spróbować. A tymczasem zjadamy okruszki po tym piernikowym ciastku, bo tylko tyle nam zostało..


Składniki:

1 kg jabłek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 szklanki mąki z czubkiem
3 łyżki kakao
3 jajka
4 łyżki stopionej margaryny
1 łyżka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
bakalie np. rodzynki, orzechy


Jabłka pokroić w kostkę, zasypać cukrem i cukrem waniliowym. Odstawić na 1 - 1,5 godziny. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Dodać do jabłek. Następnie dodać roztrzepane żółtka, margarynę i olej. Wszystko wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek oraz bakalie. Ciasto przełożyć na dużą tortownicę lub blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 1 godziny w temperaturze 180⁰C.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz