Kotlety ryżowe z szynką i żółtym serem
Takie kotleciki w zasadzie z tego co jest w lodówce i w szafce. Trochę tego, trochę tamtego odrobina przypraw i pomysł. Obiad gotowy, jeszcze tylko ulubiona surówka i obowiązkowo kompot z owoców sezonowych. Nic więcej do szczęścia nam nie trzeba.
Składniki:
300 g ryżu
150 g żółtego sera
150 g wędliny
2 jajka
1 cebula
2 łyżki kaszy manny
2-3 łyżki bułki tartej
kostka warzywna
gałka muszkatołowa
kurkuma
sól
pieprz
koperek
olej
Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem kostki. Odcedzić, pozostawić do ostygnięcia. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać do ryżu. Wędlinę pokroić w drobna kosteczkę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do ryżu. Wbić jajka, dodać kaszę manną, bułkę tarta i posiekany koperek. Wyrobić na gładką masę. Doprawić do smaku. Formować owalne lekko spłaszczone kotlety, każdy obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju.
Komentarze
Prześlij komentarz