poniedziałek, 6 listopada 2017

Jesienne Dziady

„Ciemno wszędzie głucho wszędzie
Co to będzie, co to będzie ?”



     W dniach 23-26 października uczniowie klas gastronomicznych wraz z nauczycielami brali udział w warsztatach kulinarnych w ramach projektu „Dziady Jesienne”.
Koordynatorem projektu była pani Karolina Gołębiewska (KDK, Stowarzyszenie Pod Napięciem), a został on dofinansowany ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach programu Bardzo Młoda Kultura. Przedsięwzięcie odbywało się w Krasnostawskim Domu Kultury. Strategicznym celem tego programu jest pobudzenie i wykorzystanie edukacyjnego potencjału kultury do kształtowania cenionych, społecznych wartości ci postaw min. kreatywności, innowacyjnego działania, współpracy i zaufania. 
      Projekt składał się z kliku części. Zadaniem poszczególnych etapów przedsięwzięcia było uwypuklenie roli kultury i tradycji ludowej jako istotnych elementów budowania tożsamości lokalnej. Nasi uczniowie i nauczyciele zajmowali się przygotowaniem tzw. „Dziadowskiej uczty” Poznali stare słowiańskie przepisy i zwyczaje. Na ucztę przygotowali min. powałki, dziady, gołąbki z różnymi farszami oraz bułeczki i ciasta drożdżowe. 
    Podsumowanie projektu odbyło się 27 października. Głównym punktem wieczoru było przedstawienie teatralne „Jesienne Dziady”, którego scenariusz został oparty na literackich opisach święta Dziadów i tekstach związanych z tematyką przemijania. Na koniec uczestnicy i goście zostali zaproszeni na „Dziadowska ucztę”.
    W warsztatach kulinarnych udział brali: Aleksandra Gustaw (1Tz), Patrycja Opalińska(1Tz), Natalia Sochaj (1Tz), Karolina Szuryga(1Tz), Weronika Błędkowska (2Tz), Weronika Bubic (2Tz), Aleksandra Furgała (3Tz), Patrycja Kapeluszna (3Tz), Iwona Król (3Tz), Jakub Kalman (3K) oraz panie Agnieszka Pawlas i Katarzyna Oleszczuk. 
  Poniżej przedstawiamy krótką fotorelację z warsztatów kulinarnych, a przepisy na niektóre „dziadowskie” potrawy już wkrótce będzie można znaleźć na naszym blogu. 



































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz