środa, 1 listopada 2017

Dyniowy sernik


Dzisiaj prezentujemy pomieszanie z poplątaniem, bo i twaróg i dynia. Niby towarzystwo z przeciwnych biegunów, ale my Kulinarni lubimy łączyć przeciwieństwa i jak się okazuje dość skutecznie. Dlatego zachęcamy do eksperymentowania razem z nami i ogólnie odstępnymi produktami z polskich pól i łąk.


Składniki:

Ser:
1 kg twarogu
4 jajka
250-280 g upieczonej dyni
1/2 szklanka cukru
odrobina kardamonu
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Spód:
210 g mąki jasnej pszennej
90 g masła
1 jajko
25 ml wody
1 łyżka cukru pudru
4 łyżeczki imbiru 

Polewa:
6 krówek 
50 g dyni pieczonej

Dynię zawinąć w folię i piec w temperaturze 200 stopni do miękkości. Składniki na spód najpierw posiekać nożem, a potem zagnieść dłońmi.
Wałkować między papierem do pieczenia (nie będzie się kleić) i wyłożyć formę. Nakłuć widelcem i piec w 200 stopniach przez 15 minut.
Jajka, pieczoną dynię i odrobinę twarogu zblendować na gładką masę.
Dodać pozostały twaróg, mąkę, cukier, przyprawy i dokładnie zmiksować. Wylać na przestudzony spód, wstawić na godzinę  do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
Krówki rozpuścić w rondelku, zmiksować razem z dynią, jeśli masa jest gęsta to dodać odrobinę słodkiej śmietanki. Polać przestudzony sernik.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz