Jabłkowe róże na kruchym cieście


Róże nie muszą mieć kolców i ranić palców. Mogą być z kruchego ciasta i jabłek, wybornie smakować i rewelacyjnie się prezentować. Więc do dzieła, róbmy swoje róże czy to z bibuły czy z ciasta, najważniejsze, aby być twórczym.


Kruche ciasto:
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
200 g masła
2 żółtka
1 łyżka śmietany 12%
1/4 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:
3 jabłka
3 szklanki wody
5 łyżek cukru
1 łyżeczka cynamonu + 2 łyżki cukru


Zimne składniki na kruche ciasto połączyć ze sobą i szybko wyrobić ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. 
Jabłka umyć, osuszyć. Pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w bardzo cienkie plasterki. W garnku zagotować wodę z cukrem, gdy syrop zacznie wrzeć – włożyć pokrojone jabłka. Gotować przez 4-10 minut, w trakcie gotowania delikatnie sprawdzać, czy plasterki robią się elastyczne - jeśli tak, od razu zdjąć z ognia i delikatnie przełożyć na sitko.
Kruche ciasto podzielić na 10 części. Każdą wałkować tak, aby powstał pasek. Na górny brzeg (około 1 cm od brzegu) układać jabłka - tak aby jedno nachodziło na drugie (zdjęcie). Zwijać w rulonik. Posypać  z wierzchu cukrem z cynamonem, układać w foremce na muffiny wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200⁰C przez 25 minut.















Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty