Drożdżowe muffinki z kruszonką
Drożdżówki czy muffinki? Co lubicie bardziej??? Bo my i to i to więc postanowiliśmy połączyć razem te pyszności. Nasza sorka, mistrzyni muffinek podumała i przepis jest gotowy. Do tego kruszonka i można zajadać.
Składniki:
230 g mąki
7 g suchych drożdży
2 żółtka + 1 żółtko
125 ml mleka + 1 łyżka mleka
50 g masła
50 g cukru
1 cukier waniliowy
Kruszonka
50 g masła
50 g cukru
70 g mąki
Roztopić masło, lekko przestudzić. Dodać letnie mleko, drożdże, żółtka cukier, cukier waniliowy i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoja objętość przełożyć je na stolnicę lekko podsypaną mąką. Zagnieść ciasto. Uformować około 10 kul tej samej wielkości. Umieścić kule w foremkach wyłożonych papilotkami. Ponownie zostawić do wyrośnięcia.
Składniki na kruszonkę rozetrzeć palcami. Wyrośnięte ciasto posmarować żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut, do suchego patyczka.
Komentarze
Prześlij komentarz