Francuska zupa cebulowa
Składniki:
5 cebul
250 g serka topionego
1 ziemniak
200 ml białego wina wytrawnego
1,5 l bulionu drobiowego (lub warzywnego)
ząbek czosnku
łyżka masła
1/2 bochenka chleba żytniego
suszony majeranek
suszony tymianek
mielona ostra papryka
łyżka cukru
sól
mielony pieprz
olej
Cebule pokroić w cienkie piórka i usmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do garnka, dodać ziemniaka pokrojonego w kostkę, czosnek pokrojony w plastry, szczyptę tymianku i odrobinę cukru, soli i pieprzu. Chwilę dusić, mieszając, dodać ostrą paprykę i majeranek, ponownie mieszać. Chleb żytni pokroić na kawałki i ułożyć na blasze, skropić oliwą i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na 3-4 minuty. Cebule zalać winem i poczekać, aż odparuje, dolać bulion i gotować do miękkości warzyw. Zdjąć z palnika i całość zblendować, dodać masło i dalej blendować, dodać serek topiony i ponownie blendować. Doprawić do smaku, lekko podgrzać, nie gotować, podawać z grzankami i natką pietruszki.
Klasyk! Wspaniała zupa :)
OdpowiedzUsuń