Kotlety ziemniaczane z pieczarkami
Kotleciki ziemniaczane nie muszą być nudne, szablonowe i niesmaczne. Przedstawiamy Wam nową ulepszoną wersję z dodatkiem pieczarek, mogą być też grzyby leśne, oraz sera żółtego. Są przyprawione tymiankiem, który to bardzo komponuje się z ziemniakami. Myślimy, że polubicie to danie.
Składniki:
600 g ugotowanych letnich ziemniaków
200 g pieczarek
100 g żółtego sera
2 jajka
1 łyżka tymianku
sól
pieprz
3-4 łyżki mąki pszennej
bułka tarta
olej do smażenia
Letnie ziemniaki przepuścić przez praskę i odstawić do wystudzenia. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać patelnie z odrobina oleju i wrzucić pieczarki, smażyć aż pieczarki odparują całą wodę, wystudzić. Ser żółty również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do wystudzonych ziemniaków dodać starty ser, pieczarki, tymianek, jajka oraz mąkę. Wymieszać aby składniki się połączyły, do smaku doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z dowolnymi dodatkami.
Komentarze
Prześlij komentarz