Ciasteczka "black and white"


Kruche ciastka sprawdzają się na co dzień, do kawy czy herbaty, ot takie zwykłe ciacho do kawki. Mamy parę takich sztandarowych przepisów na ciasteczka, ale postanowiliśmy zaszaleć i coś pokombinować. Podzieliliśmy masę na dwie części, zastosowaliśmy dodatki i wyszły ciastka czarno-białe lub też biało-czarne zależy jak na nie spojrzeć. 


Składniki:

500 g mąki pszennej
200 g masła
2 jajka
¾ szklanki cukru
½ szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
szczypta soli
1,5 łyżki kakao
1 tabliczka czekolady mlecznej
5 szt. cukierków krówek

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodawać stopniowo po jednym jajku, ciągle miksując. Następnie wsypywać partiami wymieszane sypkie składniki na przemian z mlekiem. Miksować do uzyskania jednolitej gęstej masy (gdyby była zbyt gęsta, można dolać trochę mleka).
Powstałe ciasto podzielić na dwie części. Jedną część odłożyć do osobnej miski, dosypać kakao i miksować, aby się wszystko połączyło.
Czekoladę i krówki pokroić na małe kawałki. Do miski z białą masą wsypać czekoladę, a do miski z ciemną masą wsypać krówki, wymieszać łyżką, aby składniki się połączyły.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia kłaść łyżką ciasto i lekko spłaszczać. Można robić ciasteczka dwukolorowe, kładąc po pół łyżki ciasta białego i czarnego. Piec w nagrzanym do 180⁰C piekarniku przez około 15 minut.











Komentarze

Popularne posty