Maślane ciasteczka z marmoladą


Jeżeli lubicie maślane rzeczy to jest to przepis dla Was. Masło, rzecz jasna w pozytywnym aspekcie, czuć tutaj dobitnie. Nam bardzo przypadły do gustu, liczymy też na Wasze wyrafinowane podniebienia. No po prostu "mus" jest te ciasteczka zrobić i zjeść.


Składniki:

300 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
220 g masła
1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
100 g cukru pudru
2 żółtka
1 cukier waniliowy 
2-3 łyżki marmolady

Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz solą i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodać po jednym żółtku o temperaturze pokojowej i zmiksować dokładnie. Dodać cukier waniliowy i miksować jeszcze chwilkę. W dwóch partiach dodać mąki, za każdym razem łącząc dokładnie składniki tak, aby powstało gęste, jednolite i gładkie ciasto.
Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego, zakończonego tylką w kształcie otwartej gwiazdy, a następnie wyciskać masę, na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, tworząc okręgi o średnicy około 5 cm lub mniejsze. Marmoladę również przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać odrobinę na wierzch każdego ciasteczka. 
Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 180⁰C przez 15 minut w termoobiegu lub 18-20 minut na funkcji grzania „góra-dół”. W tym czasie powinny się zarumienić i wydać przyjemny, maślany zapach.
Po wyciągnięciu ciasteczka pozostawić na blachach przez kilka minut, aby odrobinę stwardniały i odparowały, a następnie studzić je całkowicie na kratce.












Komentarze

Popularne posty