Knedle z boczkiem i grzankami
Knedle kojarzą się nam tylko ze śliwkami, a wpadł nam w ręce przepis na wersję z boczkiem i grzankami, nie mogliśmy się oprzeć. Pracy troszkę trzeba włożyć, bo gotowanie ziemniaków i sporządzanie ciasta ziemniaczanego chwilę trwa, ale smak wynagradza wszystko. Pachą i smakują wędzonym boczkiem, grzanki fajnie smakują, czego chcieć więcej.
Składniki:
600 g ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
1 jajo
200 g wędzonego boczku
200 g pełnoziarnistego chleba tostowego
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości, lekko przestudzić i przecisnąć przez praskę. Boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnie i wytapiać, aż się zrumieni. Czosnek obrać, posiekać, dodać do boczku i chwilę podsmażyć, po chwili dodać również pokrojony w drobną kostkę chleb i jeszcze chwilę smażyć. Do ostudzonych ziemniaków dodać mąkę, jajo i wyrobić ciasto, formować w kulki nadziewane farszem, dokładnie sklejać. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie, po wypłynięciu 1-2 minuty. Podawać polane roztopionym masłem.
Komentarze
Prześlij komentarz