Zapiekanka z kaszy gryczanej z pieczarkami i białym serem


Kasza gryczana w postaci zapiekanki to nasz debiut w dziedzinie zapiekanek z kaszy. Naszym, skromnym zdaniem, niezwykle udany debiut. Spróbujcie, a nie będziecie rozczarowani.




Składniki:

3 woreczki kaszy gryczanej
300 g twarogu
300 g pieczarek
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 jaja
1 szklanka śmietany
olej
sól
pieprz
majeranek
100 g żółtego sera



Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na oleju podsmażyć pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięty czosnek, dodać pieczarki i dusić aż płyn odparuje. Śmietanę zmiksować z jajkiem. Ugotowaną kaszę wymieszać z pieczarkami, twarogiem i śmietaną doprawić sola pieprzem i ziołami. Wszystko wyłożyć do natłuszczonej formy lub naczynia do zapiekania. Wstawić do piekarnika i piec  temperaturze 170°C przez 30-40 minut. Przed końcem pieczenia posypać startym żółtym serem.









Komentarze

Popularne posty