Zapiekanka z kaszy gryczanej z pieczarkami i białym serem
Kasza gryczana w postaci zapiekanki to nasz debiut w dziedzinie zapiekanek z kaszy. Naszym, skromnym zdaniem, niezwykle udany debiut. Spróbujcie, a nie będziecie rozczarowani.
Składniki:
3
woreczki kaszy gryczanej
300
g twarogu
300
g pieczarek
1
duża cebula
3
ząbki czosnku
2
jaja
1
szklanka śmietany
olej
sól
pieprz
majeranek
100
g żółtego sera
Kaszę
ugotować według przepisu na opakowaniu. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w
kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na oleju podsmażyć pokrojoną
drobno cebulę i przeciśnięty czosnek, dodać pieczarki i dusić aż płyn odparuje.
Śmietanę zmiksować z jajkiem. Ugotowaną kaszę wymieszać z pieczarkami,
twarogiem i śmietaną doprawić sola pieprzem i ziołami. Wszystko wyłożyć do
natłuszczonej formy lub naczynia do zapiekania. Wstawić do piekarnika i piec temperaturze 170°C przez 30-40 minut. Przed
końcem pieczenia posypać startym żółtym serem.
Komentarze
Prześlij komentarz