Gruszki we francuskim cieście


O tym deserze długo można by opowiadać, ale my uważamy, że wystarczy kilka słów: pyszny, elegancki, uroczy i niezwykle reprezentacyjny. Gwarantujemy Wam to, a wiec zawijajcie swoje gruszki w ciasto francuskie.


Składniki:

4 twarde gruszki
200 ml czerwonego wina wytrawnego
200 ml wody
100 g cukru
3 goździki
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki cynamonu
80 g suszonych śliwek
50-80 ml wywaru z gotowania gruszek
10 g orzechów włoskich
30 g czekolady deserowej
20 ml śmietanki 30%
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajo


Gruszki umyć, obrać, tak by pozostawić sam ogonek. Za pomocą przyrządu do robienia kulek z owoców wydrążyć środek z gruszek. Do garnka wlać wodę, wino, dodać cukier i przyprawy. Zagotować całość pod przykryciem. Do gotującego się płynu włożyć gruszki i gotować pod przykryciem około 10 min. Pozostawić gruszki w garnku do całkowitego wystygnięcia.
W małym rondelku na małym ogniu gotować pokrojone w kostkę śliwki w wywarze z gotowania gruszek. Orzechy pokroić w kostkę i dodać do wystudzonego nadzienia śliwkowego.
Gruszki wyjąć z zimnego wywaru, osuszyć, nadziewać nadzieniem śliwkowym. Gotowe ciasto francuskie pociąć na paseczki o szerokości 1 cm i paseczkami owijać każdą gruszkę.  Posmarować rozkłóconym jajkiem Piec w temperaturze 210°C  przez około 12 minut do uzyskania złotego koloru 
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać śmietankę i szybko wymieszać. Ciepłe gruszki podawać na kleksie sosu czekoladowego, lub w inny dowolny sposób.


















Komentarze

Popularne posty