Zupa serowa z zielonym groszkiem

Składniki:
200 g serka topionego (ementaler)
150 g wędzonej szynki
6 łyżek groszku konserwowego
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1,2 l bulionu drobiowego
1 łyżka oliwy
0,5 pęczka natki pietruszki
sól, pieprz
4 kromki chleba tostowego
2 łyżki masła
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce oliwy. Do cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w paski szynkę. Całość podsmażyć, aż wędlina się przyrumieni. W drugim garnku zagotować bulion i dodać serek topiony. Gotować mieszając aż do rozpuszczenia sera. Następnie do zupy przełożyć podsmażoną szynkę z cebulą i czosnkiem. Gotować ok. 5 minut. Po tym czasie dodać groszek. Doprawić solą i pieprzem.
Chleb tostowy pokroić w kostki i podsmażyć na patelni na rozgrzanym maśle, posypując w trakcie smażenia ziołami prowansalskimi. Zupę podawać gorącą, posypaną grzankami i posiekaną natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz