Makaron z pesto z pora


To danie jest specyficzne pod kilkoma względami. Po pierwsze, bo intensywne, po drugie zaskakujące, a po trzecie, najważniejsze i ostatnie - smaczne. I za to je lubimy i na pewno kiedyś powtórzymy.


Składniki:

makaron (dla dwóch osób)
120 g wędzonego boczku
2 duże pory
5 ząbków czosnku
1 mały pęczek natki pietruszki
1 jajko
oliwa
sól
pieprz

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Dodać pokrojony, wędzony boczek i smażyć, aż się ładnie podpiecze i wytopi się z niego tłuszczyk. Smażyć około 8 minut czasami mieszając. Boczek przełożyć z patelni na ręcznik papierowy, aby odsączyć z niego nadmiar tłuszczu. Stopiony tłuszcz zostawić na patelni.
Pora dokładnie umyć, posiekać i wrzucić na patelnię. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć około 20-25 minut. Całość skropić oliwą z oliwek, jeśli por będzie wydawał się za suchy. Często mieszać. Posolić i oprószyć świeżo mielonym pieprzem. W międzyczasie ugotować makaron al dente w osolonej wodzie. Wody nie wylewać.
Pora przełożyć do miski. Dodać natkę pietruszki i jajko. Całość zmiksować dokładnie blenderem. Doprawić do smaku. Pesto z pora przełożyć na patelnie. Dodać połowę boczku i makaron. Na patelnię dodać około ¼ szklanki wody (tej w której gotował się makaron), aby nadać sosikowi odpowiedniej konsystencji, aby oblepił makaron. Makaron podawać posypany pozostałym boczkiem i natką pietruszki.









Komentarze

Popularne posty