Strucla z rabarbarem i amarantusem


Rabarbar to bardzo wdzięczny składnik, nadający się do wielu ciast, deserów itp. W związku z tym, że sezon rabarbarowy w pełni proponujemy dzisiaj strucle z rabarbarem i amarantusem. Pomysł wydał się nam bardzo interesujący, dlatego dzielimy się nim z Wami i zachęcamy do wypieków.


Składniki:

Zaczyn:
20 g świeżych drożdży
100 ml ciepłego mleka
1 płaska łyżka cukru
2 płaskie łyżeczki mąki pszennej

Ciasto:
Zaczyn
250 g mąki 
8 g cukru wanilinowego
szczypta soli
1 łyżka oliwy
1 jajko 

Masa:
4 długie łodygi rabarbaru
50 ml wody
2 czubate łyżki brązowego cukru
4 łyżki amarantusa ekspandowanego

Dodatkowo:
cukier puder do posypania
1 łyżka oliwy do wysmarowania miski


Przygotować zaczyn: do ciepłego mleka wsypać cukier i mąkę, pokruszyć świeże drożdże i dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier wanilinowy i szczyptę soli; dokładnie wymieszać. Do mąki dodać przygotowany zaczyn, łyżkę oliwy i wbić jajko. Zagniatać tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki, czyli około 7-10 minut. Miskę posmarować odrobiną oliwy, włożyć do niej ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.


W między czasie przygotować masę: rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na drobne kawałki. Włożyć do małego garnuszka, zalać wodą, zasypać cukrem. Gotować na średnim ogniu, często mieszając, aż rabarbar całkowicie się rozpadnie, a nadmiar wody odparuje. Odstawić do ostygnięcia. Do wystudzonej masy dodać amarantusa i dokładnie wymieszać.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć na stolnicę i cienko rozwałkować na prostokąt - krótszy bok powinien mieć długość keksówki. Na ciasto równomiernie wyłożyć masę rabarbarową, zawinąć w rulon zaczynając od krótszego boku i przełożyć do keksówki. Przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego podrośnięcia na 20 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Włożyć ciasto i piec przez 50 minut. Wyjąć i pozostawiamy w keksówce do całkowitego ostygnięcia. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.













Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty