Pikantne żeberka


Coś specjalnego dla fanatyków żeberek. My bezapelacyjnie nimi jesteśmy i żeberka w różnych wersjach lubimy jeść. Trochę te części kulinarne wieprzowiny są pomijane w propozycjach kulinarnych, my jednak nie odpuszczamy i żeberka często serwujemy. Te w glazurze ostrej i bardzo aromatycznej, nadają się wyłącznie dla dorosłych z lampką czerwonego wina.

Składniki:

1 kg żeberek
1/3 szkl. oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki ketchupu
1,5 łyżki Maggi
1 łyżeczka ostrej papryki
½ łyżeczki pieprzu
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka musztardy

Żeberka umyć i obgotować około 15 minut. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę pokroić w drobną kostkę. W rondelku rozgrzać olej, dodać cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, ketchup, maggi, ostra paprykę, pieprz sól i musztardę. Sos gotować około 10 minut na małym ogniu, gdy jest zbyt gęsty dolać odrobinę wody. Zalać żeberka sosem i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika, piec około 40 minut. 







Komentarze

Popularne posty