Karmelowa owsianka z gruszką i cynamonem



Owsianka - potrawa przyrządzana z płatków owsianych i mleka. w zależności od rodzaju płatków mogą one być gotowane lub zalane wrzątkiem. Tradycyjna polska owsianka przyrządzana jest bez innych dodatków, ze szczypta soli lub cukru. Ale kto powiedział ze musi być tak nudna jak ta definicja. my owsianki gotujemy i pieczemy i dodajemy do nich co chcemy. tym razem pyszny syrop karmelowy i polskie gruszki. 



Składniki:

1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka mleka
1 gruszka
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżka syropu karmelowego


Mleko wlać do rondelka, dodać płatki, zagotować ciągle mieszając. Gruszkę obrać, pokroić w drobną kostkę i wrzucić do rondelka. Zmniejszyć ogień i gotować około 15-10 minut (aż owsianka będzie gęsta), ciągle mieszając. Przed końcem gotowania dodać syrop karmelowy oraz cynamon do smaku.









Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty