Pstrąg smażony


Pstrąg to jedna ze smaczniejszych ryb i ostatnio dość modna. Skąd ta moda się wzięła nie wiadomo, nam odpowiada, bo można dostać tą rybę w wielu sklepach w dość przystępnej cenie. Nas prostota wykonania i smak urzekł. 


Składniki:

2 pstrągi
połówka cytryny
mąka do obtoczenia 
przyprawa do ryb
sól
pieprz
olej do smażenia


Ryby dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić cytryną w środku i na zewnątrz, natrzeć solą, przyprawą do ryb i posypać pieprzem w środku i na zewnątrz. Do talerza nasypać mąki i obtoczyć rybę z obu stron. Rozgrzać olej i smażyć po 12 minut z każdej strony. Podczas smażenia utrzymywać nie za wysoką temperaturę, a tuż przed obróceniem ryby zwiększyć na chwilę, żeby ryba się ładnie przypiekła (rybę obracać tylko raz, czyli najpierw jedna strona, później kolejna).











Komentarze

Popularne posty