Gruszki pod orzechowo-maślaną pierzynką



Kolejne crumble w naszym wykonaniu. Tym razem kruchą orzechowo-maślaną pierzynką przykryliśmy pyszne i soczyste gruszki. A gruszki to owoce, których właściwości o wartość odżywcza są nie do przecenienia. Gruszki, jako jedne z nielicznych owoców, zawierają jod - minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy. Ponadto są skarbnicą bromu - minerału poprawiającego pracę mózgu. Dodatkowo gruszki mogą zapobiec udarowi mózgu i rozwojowi nadciśnienia.


Składniki:

2 duże gruszki
1 łyżka brązowego cukru
90 g mąki
25 g posiekanych orzechów
100 g masła
50 g cukru
½ łyżeczki cynamonu


Gruszki umyć, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kawałki i przełożyć do kokilek. Oprószyć brązowym cukrem oraz cynamonem. Mąkę, zimne masło, orzechy i cukier siekać nożem aż powstanie drobna kruszonka. Rozłożyć kruszonkę na owocach. Piec ok 30 minut w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. W sezonie można podawać z lodami. 










Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty