Gruszki pod orzechowo-maślaną pierzynką
Składniki:
2 duże gruszki
1 łyżka brązowego cukru
90 g mąki
25 g posiekanych orzechów
100 g masła
50 g cukru
½ łyżeczki cynamonu
Gruszki umyć, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kawałki i przełożyć do kokilek. Oprószyć brązowym cukrem oraz cynamonem. Mąkę, zimne masło, orzechy i cukier siekać nożem aż powstanie drobna kruszonka. Rozłożyć kruszonkę na owocach. Piec ok 30 minut w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. W sezonie można podawać z lodami.
Pychotka :)))
OdpowiedzUsuńDokładnie :-D
Usuńświetny deser!
OdpowiedzUsuńA przy tym bardzo dobry :-)
UsuńSamo zdrowie taki deser :) Nic, tylko jeść :)
OdpowiedzUsuńJeść i zachwycać się smakiem ;) pozdrawiamy
Usuń